woensdag 20 mei 2015

Bijzondere concerten van het koor Iddanoa Monteleone van het Italiaanse eiland Sardinië in Nederland.

Mannenkoor Iddanoa Monteleone van het Italiaanse eiland Sardinië geeft twee bijzondere concerten in Nederland. Behalve traditionele volks- en kerkliederen, zingt het koor ook zelf gecomponeerde liederen.


Zaterdag 26 september 2015, 20:30 - Nicolaikerk Utrecht
Zondag 27 september 2015, 15:30 uur - Duinzigtkerk Den Haag



Het koor Iddanoa (= Sardijns voor Villanova) Monteleone is opgericht in 1978 en heeft zich tot doel gesteld om de Sardijnse volkstradities en in het bijzonder de Sardijnse zang zo breed mogelijk uit te dragen. Villanova Monteleone is een dorp van ongeveer 2300 inwoners en ligt 25 kilometer ten zuidoosten van de kuststad Alghero in het noordwesten van Sardinië.
Het koor Iddanoa Monteleone bestaat uit 30 mannelijke zangers en is onderverdeeld in vier stemmen: eerste tenoren (“boghe’), tweede tenoren (“mesa oghe”), baritons (“contra”) en bassen (“bassu”) en wordt gedirigeerd door maestro Paolo Carta. Het koor treedt op in de traditionele klederdracht van het dorp met het kenmerkende rode vest, het zwarte schort en de slobkousen gemaakt van Sardijnse wol, en witte broeken van linnen.
Iddanoa Monteleone heeft gezongen op talrijke festivals, zowel op Sardinië als op het vasteland van Italië. Maar ook buiten Italië, bijvoorbeeld op het Internationale Eisteddfod in Wales, één van de grootste folkfestivals ter wereld




Zangtraditie en taal
De polyfone zangkunst van Sardinië dateert van ver voor de jaartelling en wordt nog steeds actief beoefend. De zangers zingen in een cirkel, de gezichten naar elkaar gericht, als symbool van kracht en sociale cohesie.
De traditionele liederen worden gezongen in het Sardijns (ook wel Sardisch genoemd), een taal die, naast het Italiaans, nog altijd gesproken wordt door een groot deel van de bevolking. In vergelijking met het Italiaans en andere Romaanse talen heeft het Sardijns veel fonetische en grammaticale elementen van het Latijn bewaard. 



De Sardijnse poëzie traditie
Het koor zingt ook zelf gecomponeerde liederen gebaseerd op poëzie van Sardijnse dichters zoals Remundu (Raimondo) Piras en Giovanni Delogu-Ibba. Remundu Piras (1905-1978) uit Villanova Monteleone wordt beschouwd als de grootste beoefenaar van de typisch Sardijnse gezongen en geïmproviseerde poëzie die Sardinië heeft voortgebracht. 
Priester Giovanni Delogu-Ibba leefde rond 1700 en was 25 jaar lang pastoor van Villanova Montelone. Hij is auteur van “Index Libri Vitae”, één van de belangrijkste Sardijnse literaire werken met religieuze lyrische gedichten (“gosos”) in het Latijn en in het Logudorese, één van de meest voorkomende Sardijnse dialecten.


Entree: 15 Euro plus 2 Euro reserveringskosten




Dit artikel wordt u mede aangeboden door:
Bezoek onze vernieuwde website!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.